Monday, June 29, 2009

Rakaman Muzik2 - 25/06/08

Salam....

Keterlewatan menjamu mata dengan siri rakaman muzik2 pada Khamis malam yang bermula jam 8pm.
Kongsi-kongsi gambo yang sempat di rakamkan...
Namun tetap adventure nak tengok rakaman nih termasuk ms prez cik muz dgn lizz...
Akhirnya kesampaian jugak......
Walo pon.... penuh dengan cabaran waktu dan ketika tetap sampai & tetap support Riz & Alyah. Cian tgk Ross nyanyi "Terlanjur Bercinta" sorang2... tak salah kalo suruh artis tempatan berduet dgn Rossa kan.....
But best lagu duet KU PINJAM SATU BINTANG....Alyah feat Riz....
Wallawey...

Friday, June 26, 2009

Michael Jackson dead : The King of POP



Salam....

August 29, 1958 - Michael Joseph Jackson is born in Gary, Indiana to Katherine Esther Scruse and Josept Walter Jackson.
1968 - The Jackson 5 signs to Motown 1969 - Their debut single 'I Want You Back' is released. Jackson 5 release debut album 'Diana Ross Presents The Jackson 5'.
1972 - Michael Jackson releases his debut albon 'Got To Be There'. Jackson had his first numbe one solo single, "BEN" the title song from a children's thriller about a young boy who befriends a rat. 1975- MJ releases his fourth and final album for Motown, "Forever, Michale".
1976- The Jackson 5 change their name to The Jackson and get their own TV show.

1978- Jackson stars alongside Diana Ross in the all-black film musical "The Wiz," a retelling of The Wizard of Oz. Rumor has it he would leave the set without removing his makeup.

1979- His Album "Off the Wall." the first of three discs produced by Quicy Jones, launches him to superstar status. Sells over nineteen million copies worldwide. It produced four Top Ten singles including the number one hits "Don't Stop til You Get Enough" and "Rock With You".
1982- His next Jones disc, "Thriller" is released. The album features Paul McCartney, Eddie Van Halen, Vincent Price. Hits include "The Girl is Mine", "Billie Jean", "Thriller" and "Beat It". He supports the album with elaborate video clips that revolutionized MTV and the way music videos were made. It sells over 50million copies with seven of its nine tracks in the Top Ten.
1983- Perform 'Billie Jean' at the Motown 25 : YESTERDAY, TODAY, FOREVER SPECIAL and moonwalks for the first time. It will become his signature move.

1984- During the filming of a Pepsi commercial, his hair catches fire. Rumored to have survived serious injury, his extensive plastic surgery begins. Receives a star on the Hollywood Walk of Fame.

1985- co-writes "We Are The World" with Lionel Ritchie. Jackson acquites ATV Publishing, the firm that controlled all the Lennon-Mc Cartney copyrights. It costs him his freindship with Mc Cartney.

1986- Stars Francis Ford Coppola's "Captain EO" for Walt Disney World's EPCOT Center. It screens at the part for 12years. Photo of him a hyperbaric chamber are published in the national Enquirer Jackson later say it's part of his plan to extend his life beyond its "natural span."

1987 - Supposedly tries to buy the Elephant Man's skeleton for a reported 1million dollars. Releases his third and final Quincy Jones album "BAD" which sells over eight million copies. It debuted at number one with the single, "I Just Can't Stop Loving You". It was the first album ever to produce five number one hits, the others being, "Bad", "The Way You Make Me Feel", "Man In the Mirror", & "Dirty Diana".
1988- Moves to the Neverland Valley Ranch in California's Santa Ynez Valley.
1991- Releases the album "Dangerous". Attempts to update his sound, he hires groundbreaking new jack swing producer Teddy Riley. Again, it debut at number one. It featured the hits "Black & White", "Remember the Time" and "In the Closet".
1992- Invites Oprah Winfrey to his Neverland ranch. He proceeds to tell her he has the skin disorder, vitiligo anda this is why his skin complexion has changed so much. Tells her of the abuse he had to endure at his father's hand and also denies the Elephant Man skeleton story.
1993- A lawsuit is filed against him accusing him of seducing and abusing thirteen years old Jordy Chandler.
1993- Makes a TV appearance saying he is innocent of the chile moldestation charges.

1994- Settles lawsuit by paying the plaintiff twenty million dollars. The Los Angeles & Santa Barbara district attorneys do not file child-molestation charges againtst him.
1994- Marries Lisa Marie Presley.
1995- Releases the album "History: Past, Present, Future Book 1" a two-CD set featuring one disc of new material and one of his greatest hits. Again, it debuted at number one but was considered a dissappointment. Fans already owened the hits and the tunes weren't wrong enough to offset the added cost of the extra disc. Still, the lead single "Scream" a duet with sister Janet debuted at number five, setting a new American Chart record that was broken when the follow-up. "You Are not Alone", became the first single ever to enter the Billboard Hot 100 at number one.

1996 - Lisa Marie files for divorce. Marries his dermatologist's secretary, Debbie Rowe.

1997- Releases "Blood on the Dance Floor," disc of remixes and rarities. It does not go platinum. Rowe has a baby boy, Prince Michael Joseph Junior. The godmother is Elizabeth Taylor. The godfather is Macaulay Culkin.
1998- Rowe gives birth to Paris Michael Katherine. Macaulay Culkin is the godfather. 1999- Divorces Debbie Rowe.
2001- Releases the album "Invicible" which sells over eight million copies worldwide. Inducted into Rock and Roll Hall of FAme. In wake of September 11, Jackson puts together an all-star charity benefit single "What More Can I Give". A new disc "Invicible" is released late in the year under producer Rodney Jerkins. In debuted at number one and quickly went double platinum. It single "You Rock My World" & " Butterfiles" had rather disappointing showings.
2002- Prince Michael II born. The identity of the mother is never released. Dangles his newborn son, Prince Michael II (nicknamed "Blanket"), from Berlin hotel balcony four stories high.
2003- Taken into custody by the Santa BArbara Country Sheriff's Dept. on charges of chile molestation. He posts a three million dollar bail.
2004- Pleads not guilty to child molestation charges. Pleads not guilty after grand jury indictment. 2005- Prosecution opens its case with accusations that Jackson used wine and pornography to seduce the 13yrs old boy. The defense counters that no DNA from the accuser has been found in Jackson's bedroom.
2005- Jackson fails to appear in court and the judge threatens to issue an arest for him. Jackson's lawyer tracks him down at a hospital where he has been admitted for back problems. The judge gives him one hour to apprear. He does, and the trial continues.
June 13,2005 , the jury finds Jackson not guilty.

2006- The boxed set "Visionary" was releasing 20 Dual Discs replicating hit singles with their videos included on the DVD side.
2007 - Jackson announced a comeback album was planned for the later in the years.

2008 - Jackson reaches a settlement with second son of the King of Bahrain over an approximately $10million failed recording venture. Passes property deeds of Neverland to Sycamore Valley Ranch Company LLC, effectively losing his beloved estate.

2009 - Jackson was expected to appear at a string of sold-out shows at London's O2 Arena in July. 25.06.2009 - Jackson gone forever..... HE IS A LEGEND!!! A KING OF POP FOREVER & THE ONLY ONE...MJ....

BILLIE JEAN – BEST EVER MOONWALK

SMOOTH CRIMINAL

THE WAY U MAKE ME FEEL [FEAT BRITNEY]

BILLIE JEAN

DANGEROUS

Thursday, June 25, 2009

INI LAH KEHIDUPAN.....MOLEK DAN JELEK

SALAM...

YANG MOLEK.

RAMAI YANG MENGIDAMKAN SEBUAH KEHIDUPAN YANG AMAN DAMAI, SELESA, UDARA YANG NYAMAN DENGAN SERBA SERBI KEINDAHAN.... DENGAN SUASANA REDUP MATA MEMANDANG DAN PENUH STIGMA FANTASI...

YANG JELEK....

NAMUN ADA JUGA DALAM DUNIA KETIGA NIH, MASIH YANG HIDUP DALAM ALAM MEREKA SENDIRI..PENUH KEGELAPAN, KESURAMAN TAPI KEHIDUPAN MASIH DI TERUSKAN UNTUK KESINAMBUNGAN NYAWA DAN JUGA GENERASI...

BERSYUKURLAH KITA HIDUP DI BUMI MALAYSIA, TIDAK TERLALU KAYA TIDAK JUGA MEREMPAT KEMISKANAN....NAMUN BERSEDERHANA DALAM SEGALA HAL MAMPU MEMBUAT KITA MERASA SEGALA YANG ADA DENGAN KEMAMPUAN DIRI DAN UPAYA.
SAYANGILAH AGAMA KITA, BANGSA KITA DAN JUGA BUDAYA KITA SERTA NEGARA KITA.

Tuesday, June 23, 2009

Marshafc Bowling Tournament

Salam......

Smlman & seharian angah kurang sihat sebab di serangi oleh selsema (suspen gak...mana taukan..eee menakotkan..), mungkin cuaca skrang yang tak menentu especially area tempat keja angah

Jerebu sesangat dan bley menyesakkan pernafasan seharian. Tapi yang angah nak nulih bukan pasal jerebu tetapi xtvt Ahad (21/06/09).
Seawalnya dah plan dgn wien (sebab nak tompangkan...) utk pergi ke Midvalley Megamall dalam kol 9am. So angah drop by umah wien dan tompang ketenya la. Jln sikit punyer clear line....laju jew kete wien meluncur menuju destinasi (bley tahan gak wien nih pandu kete..smua di potong jew).

Dlm pada tuh, tun dok sms bila nak gerak walhal bukan gerak jew dah sampai pon di midvalley tp yang terkezutnye..tun bley sampai dulu. Ermmmm...terbang ke pong??? Pastikan perjalanan sebab balik riso gak sesat kan...hehehhe..Sampai agak awal gak dlm kol 9.32am, tun & cruzer pong dah sampai lagik awal. Then lizz...dgn melenggang pon sampai & breakfas kat Mc Donald.

Then tak lama barulah nampak btg idung Riz, Ejam & Pian. Di sebabkan waktu pendaftaran 9.30am-10am maka itu merka pon masuk lah Cosmic Bowling untuk mendaftar nama team.
Anyway dalam kol 10.10am, Ejam pangge cruzer sbb game nak start barulah kami beredar ke Cosmic Bowling dan apa lagi...ramainyer orang dari lane 1 ~ lane 32. Bayangkan setiap lane pemain 4 orang then dgn fans sekali. Thanks nomot sebab bagi soklan kat angah so bley dapat coklat tajaan Bio Team.

Utk tidak memanjangkan lagi citer...
Riz Skywalker, Cruzer, Ejam Darthmaul & Suffian)berjaya menduduki tempat ke-5 dari 32 team. TAHNIAH!!!! TAHNIAH!!!!... Pian mendapat tempat ke-2 top scorer (walo pon tiada hadiah...). A few snap from my camera... kongsi kongsikan... sharing is caring...
with wien, marsha, muz & riz
with riz
with ecah
with zizi
with liea
with ejam
with nomot (mc hammer) thanks for the chocolate...hehehehe..
with wien, lizz (nih mesti keje sapa.....candid!!)
ejam, pian, marsha, riz & cruzer

Saturday, June 20, 2009

Selamat Hari Abah - Zulpatah b Mohd Hashim


Salam...

Bulan lepas hari ibu dan bulan nih lak hari bapa. Hakikatnya setiap hari, detik, saat, ketika dan selamanya adalah hari ibubapa tiada khasnya dan khususnya. Selagi kita bernyawa dan selagi bernafas selagi itu akan senantiasa mengingati mereka tak kira samada susah mahupun dalam kesenangan.


SELAMAT HARI BAPA untuk abah, walid, ayah, papa, baba, daddy, appa, father dan sebagainya. Kenangan angah dgn abah terlalu banyak, hingga ketabahan abah mengharungi kehidupan sebagai suami kepada mak(hehehe..tentula kan...), bapa kepada kami (4beradik 1mak & 2 beradik lain mak..wahh!! statement) tidak berbelah bahagi walo pon ada ketikanya ada tersentap, tersensitif tapi abah banyak bersabar. Angah mengaku sendiri, angah tak 'sesabar' abah.


Kenangan masa kecik paling best!!! Abah hanya berbasikal membawa anak2 berjalan-jalan ke pekan teluk anson. Rasenya , zaman skrang mana ada bapa/mak bawa anak2 berjalan-jalan dengan berbasikal. Abah pon suka bawa kami makan nasi kandaq padang speedy (memang sedap...dulu murah jew...RM1 / RM1.20 & sekarang x payah nak ucapler). Antaranya, suka bawa kami adik beradik jika ada sebarang perayaan di pekan teluk anson dari pesta layang-layang hinggalah sambutan ke-100 tahun teluk anson.


Masa kecik2 dan masa zaman persekolahan adalah kenangan paling manis...(yang pahit buangkan jew)..selalunya biler abah nak bertukang buat reban burung, reban ayam mahupun rumah burung pasti angahlah yang jadi assistant abah. Tak kirala mengetam kayu ke, tolong pegang papan mahupun 'memaku' (bukan pontianak tau) pasti angah bantu abah.


Lebih2 lagi bab bela ayam, burung memang kegemaran abah dan sebelum kami adik beradik mencari rezeki boleh dikatakan umah abah la mcm mini zoo burung. Ada berbagai2 jenis merpati seperti Merpati USA, Moghul, Merpati Jambul hinggalah Merpati biasa. Begitu juga dengan burung benjy yang kecil comey2, burung tekukur, burung balam dan juga burung merbuk. Hinggakan pernah abah & angah uat project kacukan burung tekukur & burung balam...memang anaknye lawo sgt2 sbb bulunya lain dan juga sore tak srupa tekukur & balam..agak unik. Boleh dikatakan angah adalah assistant abah bahagian pemeliharaan binatang termasuk ayam. Sebabnya abah rasi bela ayam betina manakala angah lak rasi bela ayam jantan. Namun itu hanya kenangan waktu muda remaja yang tak mungkin angah lupakan sampai bila bila pong.

Yang baguihnyer...abah tak pernah merokok sepanjang hidupnya. Tp pada penghujung tahun 2001, tiba2 abah jatuh sakit hingga hospital kerajaan tidak tahu puncanya. Nasib baik, bawa segera ke Universiti Hospital, PJ. Didapati abah kekurangan sel darah kuning malah doktor kata kes ni special satu dalam sejuta (mcm OIAM lak). Sebagai anak , angah sanggup berhenti kerja demi untuk menjaga kesihatan abah sebab pada masa yang sama mak pula kena strok (angin ahmar)... Pada tahun 2006, sekali lagi abah kena ulser....kami adik beradik kena kejutan kali kedua sebab abah masa muda jarang kena sakit. Sekali lagi abah kali nih, admitted di Universiti Hospital PJ sehingga pulih.

Sehingga sekarang,Alhamdulillah, abah sihat dan sekarang berusia 75tahun dan aktif menanam pokok bunga kertas...hehehehe..

A POEM CALLED "ABAH"


God took the strength of a mountain,

The majesty of a tree

The warmth of a summer sun,

The calm of a quiet sea

The generous soul of nature

The comforting arm of night,

The wisdom of the ages

The power of the eagle 's flight

The joy of a morning in spring

The faith of a mustard seed

The patience of eternity

The depth of a family need,

Then God combined these qualities

When there was nothing more to add,

He knew His masterpiece was complete,

And so.......

He called it.... "ABAH"

Friday, June 19, 2009

Nur Kasih

Salam....


Baru angah tingat hari ni Jumaat malam Sabtu...hehehhee..(bukan Khamis malam Jumaat), nanti ramai yang kompius lak kan. Yang pasti bukan Keliwwon tapi angah nak kongsi pasal citer drama Nur Kasih di TV3 yang di tayangkan pada pukul 9 mlam pada tiap-tiap Jumaat malam.
Sebuah karya dari sutradara Kabir Bhatia dan juga pasangannya Mira Mustaffa.. Angah salute btui la sbb kebanyakan karya sutrada dari Kabir Bhatia tidak pernah mengecewakan penontonnya bermula dari filem "CINTA".

Sebelum ni antara drama karya beliau seperti Manjalara, Kekasihku Seru gerenti tak akan miss nye menonton seperti ada 'ketagihan' nak tahu apa yang berlaku berikut nya. Lebih2 lagi suke tgk gaya sinemtografinya, lightingnyer... cara catch-up camera movement ... ada klas gtew!!! Seolah2 kita bukan sekadar menonton tp merasai suasana kekampungan, even setiap sudut & editing begitu bagus sekali. Lebih2 lagi suasana yang tidak membosankan, even imbas sekali zaman kanak2 memang tidak membosankan.

Paling angah suke ada adengan dimana Nur Amina merasa sedih kerana keluarganya menerima pinangan Adam. Adengan tu dalam bilik Nur Amina dan kelihatan hujan bercucuran di tingkap biliknya...pehhh!!! memang terasa kesedihannya....

Intipati Nur Kasih cukup mendalam maksudnya, mungkin ada di antara penonton akan mengatakan "kenapa ada jugak diskriminasi walhal bapanya ustaz" atau " mengapa bapanya tahu hukum agama Islam tetapi tetap memaksa anaknya menikahi seorang perempuan yang tidak diredha". Tapi yang nyata.... hanya naluri bapa yang tahu apa yang baik untuk anaknya. Bak kata orang tua2 , " Nyiur/pisang setandan tak kan semuanya elok". Begitu juga lah dengan manusia... tidak semestinya bapaknya alim akan automatik anaknya alim juga... segalanya akan terjawab di Nur Kasih.

Sesungguhnya ALLAH MAHA MENGETAHUI....

Sinopsis Nur Kasih:
Nur Kasih mengisahkan dua beradik, Aidil (Fizz) dan Adam (Remy) yang mempunyai karektor sangat berbeza dari kecil lagi. Aidil seorang anak yang akur segala perintah ibubapanya, penyabar dan amat menyayangi adiknya. Dia mengambil jurusan undang2 di Universiti Al-Azhar dan bercita2 utk menjadi peguam syariah.
Manakala adiknya, Adam pula hidup dalam suasana eksotik di Australia bercita2 membuka firma seni bina sendiri di Sydney. Adam cukup berdikari dan tegas dalam setiap keputusan dibuat. Kedua2 anak Ustaz Hassan dan Hajah Khadijah ini sama2 berjaya dalam pelajaran tetapi hanya seorang yang mendapat kepercayaan penuh dari orang tua mereka.
Selain itu, ada juga konflik cinta tiga segi dalam drama yang mengetenghkan unsur2 keagamaan ini .....


Untuk mengetahui citer seterusnya.... jangan lupa nonton malam ini (Jumaat) dan seterusnya di kaca tv anda di siaran TV3.


Syabas!!!! Setidaknya ada juga drama keagamaan yang begitu menarik minat penonton dan ramai yang memberi komen yang bagus sekali malah ada yang tak sabar menunggu drama mingguan ini.
Angah harap, agar drama keagamaan dan juga kesedaran ini akan menjadi contoh dan landasan yang baik untuk kita semua....
Amin........

Wednesday, June 17, 2009

Suka & Duka

Salam....

BERITA SUKA

Nih angah nak citer di musim percotian skolah yg baru lepas... bagi angah berita gumbira. Setiap orang mesti ada pemasalahan keluarga, biaserla manusia kan.. even Robot pon akan tak berfungsi kalo tak di jaga dengan betul.

Siapa yang tak ada komplikasi, kontroversi, gelombang dalam sebuah keluarga??? Biaserla setidaknya kita dapat belajar dari kesilapan. Ada 'kesilapan teknikal' antara orang tua angah dengan adinda lelakiku serta menantunya. Tetapi di sebabkan kegawatan, adinda ku telah di berhentikan keje oleh majikannya. Pada bulan pertama dan ketiga, masih bertahan tetapi lama-kelamaan baru terasa kehangatan kebahangan kegawatan. Mana ada mak bapak dalam dunia nih yang tak menerima anak walo pon.....
Yang penting sebagai anak wajib tahu peranan
masing-masing. Sebelum coti skolah, angah angkut my bro & kedua2 anaknya atas permintaannya sendiri balik ke kg Teluk Intan.

Sampai jew umah, (kelako pon ader) abah uat eksyen skit..heheheh. Tapi lama-kelamaan tercetus satu fenomena, adengan cedih nih. Adindaku mohon maaf atas 'kelampauan'nya.
Almost 2years pergolakan ini berlaku... ropenya ada hikmah di sebalik KEGAWATAN.

Pada tanggal 10/06/09- Rabu, adinda bongsu ku menumpang anaknyer (coti skolah duk dgn ibunya) ke umah adinda lelaki ku ni (panggilan ATAN) sebab terpaksa masuk spital sbb
bacaan diabeticnya bahaya untuk baby dalam kandungannya. Angah gak yang kena bawak sebab dia tak berani memandu ketenya dalam keadaan gusar. Nasib baik anaknya dah biaser dgn angah selama nih duk dgn atok, opah & along kat T.Intan. Malam tu gak angah tompangkan anaknye (Aiman) ke umah Atan. Alhamdulillah... (lagipon masa kecik2 dah pulangkan aiman pada Atan so dia pon colling 'PAPA).

11/06/09 Khamis - Along biler dapat tau jew Aiman di jaga oleh Atan, dgn perasaan terharu dan bercampur baur dengan segera nak amik Aiman supaya tidak mengganggu kesusahan mereka. Along, Nurul & abah dari Tk Intan terus menerjah Kapar untuk amik Aiman.
Along sms angah.... abah dapat layanan VIP dari menantunya... Alhamdulillah......
Memang angah amat-amat bersyukur.... pada Allah s.w.t kerna mengurniakan rahmatnya di sebalik kegawatan.

Oleh itu, sebagai hamba Allah kita wajib mensyukuri dalam keadaan apa ujian yang di beri oleh-Nya terhadap hamba sebagai ujian yang amat kerdil tapi meninggalkan kesan yang mendalam.....

BERITA DUKA

Pagi tadi sekali lagi angah uat check-up kat kinik sebab lately sejak cuaca teruk kesihatan angah pon ley di kategori truk jugak la..susah utk bernafas waktu tido even gangguan penglihatan.

Tup tup...amik kau!!!! Bacaan BP 160 / 100 tahap bahaya!!!! Kena lah dengar ceramah dan juga syarahan dari doktor. Kan dah kena uat rawatan susul dan mula makan ubat darah tinggi.


Nampaknyer kena jaga diet dan juga senaman.... soklan nyer??? Boleh ke???

Wahhhh!!! Satu ujian jugak uat angah.... syukur alhamdulillah....ingat semasa hidup susah..

Tuesday, June 16, 2009

Sujud Melegakan Sistem Pernafasan

Salam

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika bersujud.

Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia.

Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t dan menjauhi larangannya.

Ulama mengatakan sujud ketika solah adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama.

Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:-

- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.
- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
- melegakan sakit hernia (burut).
- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
- melegakan paru-paru daripada ketegangan.
- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbankan lingkungan bahagian belakang tubuh.
- memberi dorongan supaya mudah tidur.
-menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.
- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan payu dara lebih baik, berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit payu dara.
- mengurangkan kegemukan.
-pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada gelombang perut (convulsions).
- menggelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar panyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekaligus menguatkan mentaliti seseorang.

Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia tidak di masuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Renung-renungkan.....

Sunday, June 14, 2009

PERJUANGAN ISLAM EPISODE 4

Salam....
Selamat sejahtera, kesinambungan dari perjuangan Islam dari episode 1 - 3. Mungkin dari kesan sejarah ini akan membuat kita sedar dari mana mulanya kesilapan perjuangan ini dan bermula lah sikap tamak.

Khalifah Murad III

1575 M
Polania memilih untuk tinggal dibawah perlindungan Khalifah Islam.

1577 M
Kargstan ditakluk.

1578 M
1. Portugis menyerang Maghribi.

2. Maghribi dibebaskan dari Portugal.

1583 M
Taghistan dibebaskan.

1590 M
Sharwan, Luristan dan Azerbaijan dibebaskan secara aman.

1595-1603 M
Khalifah Mehnet III

1596 M
Orlo (hungari) dibebaskan, Ausria kalah.

1603-1617 M
Khalifah Ahmad I

1617-1618 M
Khalifah Mustafa I

1618-1622 M
Khalifah Uthman II

1622 M
Golongan Inkishari (tentara khas) menjadi terlalu kuat dalam pengaruhnya dan mula mengubah khalifah mengikut kehendak mereka.

1622-1623 M
Khalifah Mustafa I

1623 M
Shah Abbas menawan Baghdad.

1625 M
1. Buat kali pertama kalinya mubaligh Kristian berada di Lebanon dan meracuni pemahaman umat Islam terhadap Islam.

2. Serangan mubaligh Kristian bermula.

1623-1640 M
Khalifah Murad IV

1635 M
Tabriz ditakluki semula oleh Khalifah.

1638 M
Baghdad ditakluk semula oleh khalifah.

1640-1648 M
Khalifah Ibrahim I

1645 M
Pulua Crete ditakluk semula.

1648-1687 M
Khalifah Mehmet IV

1663 M
Kota Neohazed (Ausria) ditakluk.


1. Limburg ditakluk buat jangka yang singkat.

2. Polania dikalahkan dan bersetuju untuk membayar jizyah.

1683 M
Vienna dikepung untuk kali terakhir, kebanyakan kotanya berjaya dibuka tetapi Pope telah menyeru kepada negeri Eropah untuk membantu Ausria dan berakhirnya mereka berjaya mengalahkan kaum muslimin.

1686 M
Ausria, Polania, Vience, Malta, Rusia dan Pope telah membuat perjanjian suci dan berjaya merampas semula Budapest dan Neohazel.

1687-1691 M
Khalifah Sulaiman II

1688 M
1. Samandriah, Qlubaz dan Belgrade terlepas ketangan musuh.

2. Kaum muslimin hilang kawalan ke atas bandar Udine dan Niche di Eropah.

1690 M
Samadriah, Belgrade, Urdine dan Niche dirampas semula.

1691-1695 M
Khalifah Ahmad II

1695-1703 M
Khalifah Mustafa II

1711 M
Khalifah Mustafa mengepong Tzar Russia tetapi panglima tentara melakukan pengkhinatan kerana wang dan membebaskan Tzar dengan satu perjanjian.

1730-1754 M
Khalifah Mahmud II

1737 M
Russia dan Ausria dikalahkan oleh Islam

1739 M
Perjanjian Belgrade dengan Rusia dan Ausria, Belgrade dan banyak kawasan lain diserahkan kepada negara Islam.

1754-1757 M
Khalifah Uthman III

1757-1773 M
Khalifah Mustafa III

1771 M
Armada laut Rusia ditumpaskan oleh armada laut Islam

1773-1789 M
Khalifah Abd Al Hamid I

1774 M
Rusia mengalahkan kaum muslimin, perjanjian damai telah ditandatangani.

1784-1787 M
Rusia dan Ausria merampas banyak kawasan dari tangan Islam.

1789 M
1. Ausria menawan Belgrade dan Serbia.

2. Rusia menawan banyak bandar

1798-1799 M
Napoleon Bonaparte menawan Mesir dan membawa masuk kebudayaan Perancis.

1801 M
1. Napoleon ditundukkan di Akka(palestin)

2. Napoleon tumpas di Iskandariah dalam peperangan Laut Abu Qir.

3. Perjanjian damai dengan Perancis.

1804 M
Tentara Rasmi Uthmaniyah dibentuk, disamping pasukan Inkishari.

1806 M
Rusia dan Britain menyerang negara Islam.

1807 M
1. Britain tumpas setelah mengepung Bosporus.

2. Muhammad Ali mengalahkan Britain di Rashid. Britain berundur dari Mesir secara keseluruhan.

3. Perjanjian damai diantara Perancis dan Rusia untuk berhadapan dengan Negara Islam.

1817 M
Serbia keluar dari negara Islam.

1826 M
1. Kegagalan Revolusi Greek.

2. Athen ditakluki

3. Pasukan Inkishari dibubarkan, hanya tentera rasmi mengantinya.

1828 M
1. Negara Eropah membantu Greek untuk memisahkan diri dari Negara Islam.

2. Rusia menyerahkan semula banyak kawasan Islam setelah menandatangani satu perjanjian damai.

1830 M
1. Perancis menawan Algeria.

2. Khalifah mula mengambil perundangan Eropah.

1867 M
Serbia bebas dari pengaruh negara Islam. Tentera Islam meninggalkan Servia secara keseluruhan.

1869-1879 M
Terusan Suez dibina oleh Perancis.

1876 M
1. Revolusi Bulgaria tercetus dengan bantuan Rusia tetapi gagal.

2. Servia menyerang tentera Islam dengan bantuan Rusia. Islam mengalahkan mereka dan merampas Bulgaria dan keseluruhan Servia.

1877 M
1. Rusia dan Romania dikalahkan selepas mereka menyerang orang Islam.

2. Rusia dan Hungari menawan Pleven (utara Bulgaria)

3. Rusia dikalahkan dan Kaisar dibebaskan, Rusia telah tumpas sebanyak enam kali.

1878 M
1. Rusia menawan Sofia, Pleven dan Edrine (turki)

2. Perjanjian damai dengan Rusia.

3. Bulgaria dan Servia mencapai kemerdekaan.

4. Edrine dan lain-lain kawasan orang Islam kembali semula ketangan orang Islam.

5. Britain merampas Cypus.

6. Perjanjian Berlin, pihak Eropah mula membahagikan tanahair Orang Islam.

1909-1918 M
1. Khalifah Mehmet V

2. Khilafah dibawah pengawalan parti Nasionalis Turki..

1911 M
Umat Islam Libya bangun menentang Itali di Tripoli.

1912 M
Peperangan Balkan melawan Greek, Bulgaria dan servia. Pihak musuh berjaya merampas keseluruhan kawasan Islam di Balkan.

1913 M
Pergerakaan Sanusiyah bermula di Libya untuk menentang penjajahan Itali.

1914-1918 M
1. Peperangan Dunia Pertama : Kaum muslimin kalah dalam peperangan tersebut dan negara Islam semakin kecil.

2. Britain merampas Palestin dan Trans-Jordan.

1916 M
1. As Syarif Husain di Makkah mengkhianati Khalifah dan bersekongkal dengan Perancis dan Britain untuk menentang Khalifah.

2. Persetujuan Sykes-picot oleh kuasa Eropah untuk menguasai tanah air kaum muslimin.

1917 M
Balfour, Perdana menteri Britain, berjanji akan memberikan orang Yahudi sebuah tanah air di Palestin

1918-1922 M
Khalifah Mehmet VI

1.
Mustafa Kamal (pengkhianat) mengetuai pemerintah di Turki.

2. Negara Islam dibahagi-bahagikan diantara pihak Bersekutu yang menubuhkan pemerintah Nationalisme Arab dan Turki di semua kawasan yang ditakluki, kebanyakan negeri Umat Islam menjadi koloni. Barat.

1922-1924 M
Khalifah Abd Majid II

1922 M
Kekuasan khilafah dimansuhkan. Abd Majid II tidak ada kuasa lagi

1923 M
Mustafa Kamal mengistiharkan penubuhan Republik Turki dan mengharamkan seruan azan dalam bahasa Arab.

1924 M
1. Ketiadaan Khalifah.

2. Khalifah dimansuhkan secara multak oleh mustafa kamal dengan bantuan penjajah barat, Maka, berakhirnya Negara Islam yang berusia 1,300 tahun.

3. Runtuhnya khalifah.

"Dalam penciptaan syurga-syurga dan bumi, dan pertukaran siang dan malam, terdapat tanda-tanda bagi mereka yang memahami: mereka yang mengingati Allah, berdiri, duduk, dan baring atas sisi mereka, dan mengungkap atas ciptaan syurga-syurga dan neraka: “ Tuhan kami, Engkau telah mencipta semua ini tanpa sia-sia. Maha Suci Engkau! Maka hindarkanlah kami daripada azab neraka.” (Qur'an, 3:190-191).

Oleh: Mujahidin Cyber

Tuesday, June 9, 2009

1ST ANNIVERSARY - THE FABOLOUS RIZ-ANGELS & FRENZ BOWLING CHALLENGE

SALAM
Meh angah war warkan xtvt Riz-angels pada bulan June.... JOM! JOM! JOM! Main untuk suka suka dan beramas mesra....

***HADIAH TEMPAT 1 -10 & CABUTAN BERTUAH DI KIRA INDIVIDUAL....ANGELS YG MAIN SAHAJA BERPELUANG MEMENANGI CABUTAN BERTUAH TERSEBUT...UTK TEAM...SEMASA PENDAFTARAN 28HB TU UOAL UNDI UTK TENTUKAN SIAPA SATU TEAM NGAN KORANG

***REGISTRATION PAYMENT CAN BE MADE VIA MAYBANK ACC NO 514253055533 MUZLIAWATI BT MUSTAR B4 21ST JUNE 2009

***ONCE PAYMENT MADE KINDLY CONTACT...017-6182500


this is not a serious tournament , juz for fun & knowing each others.... let's go babe!!!!
jangan tunggu lama-lama.... nanti bebal nak fikir... JOM!! JOM!! JOM!!

Monday, June 8, 2009

Diddy ~ Lelaki di Atas Awan

Salam...

Selamat sejahtera & salam pagi IsniN... tenyum tikit!!! Angah nak citer skit pasal Sabtu lepas 6hb June'09. Untuk pertama kalinya, Bad menjemput angah untuk bersama-sama meriahkan lagi majlis gath potluck Diddy. I'm so xcited.... iye ke?? Semestinye..tp masalah yang sama akan timbul pada angah watever gathe, events atau function mesti SOAL JALAN. Untuk mengelak kesesatan berpanjangan pada petang tuh, (before tat angah pick-up my niece Nurul terlebey dulu, sajew sbb coti2 skolah kan...) for sure angah kuar terlebey awai. Orang tua2 pnah berkata, bertatih2 dulu pastu baru berlari kan..so kol 2.30pm dah kuor umah untuk bertatih2 mencari jalan walo pon... tetap sesat jugak. Jalan Sri Hartamas 1 dah jumpa sampai tersasar ke Hartamas Heights..namun nak carik ni jalan 17..mana lak baki lagi 16 jalan..hehehehe..

Penyudahnya colling Mr Bad... (tingat lak lagu Michael Jackson... im bad..im bad), ropenye 2 x 5 gak nih ..nasib baik Bad pass pada tuan umah kak inc untuk jelaskan lagi perjalanan seterusnya.
Dah mcm treasure hunt lak!! Alhamdulillah..... memang baiknyer...tunjuk jalan & akhirnya sampai gak umah kak inc. Hehehehe..tp terlebey awal lak kan... 3.20pm dah terconggok kat depan tuan umah.. kompius lagi.. no umah 42, 42A...mana pulak 44 ni tetiba 46 kan.... Ropenye jirannye bangsa tionghua mungkin no 44 (dua kali mati kot...) di tukar ke 42A. Terserlahlah angah & nurul yang terawal sampai untuk majlis tersebut...wakakaka..sabo jew la. Kedtgan angah di sambut oleh kak inc, bad & diddy pon dah ada..dgn baju berbelang. So, sempat gak berkenalan dgn kluarga tuan umah... kak inc. Then about half an hour, barulah menderu deru tetamu berkunjungan...pehhh!!!!
Leganya.....
Biler smua tetamu membawa jamuan.. dah penuh meja sampai 'melimpah ruah' tak muat meja but anyway...we manage to make it in proper way.. sdap...sdap..nyum nyum. Ada macaroni, cute cup cake, mee hoon goreng, mee (besonyer) goreng, spaghetti, pizza, nasi lemak, ayam ponte, ayam goreng berempah, bahulu jem, puding & byk lagi.. (dah bunyik lak pewot nihhh). Angah byk berborak dgn Karl, Rynn, Dynaz, Rose, Nano, Nurfatima smuanya mengenai industri seni (wahh!! biaser ler..bab propa paling best). Auntysms pon hadir gak petang tu walo pon masih sibuk menjaga pakciknye...rasenya dah lama tak jumpa..even kyun pon ada walo pon skjap. Apa topik pon blasah jew..but then nice sbb mcm majlis gaths fc & even mcm majlis suai kenal. Thumbs up bro BAD!!! Anyway... i juz luv the song compose by Bad & lyrics by Abie - " LELAKI DI ATAS AWAN". Bley layannyer lagu....memang sedap di dengar this is 2nd single dari 2nd album Diddy. Sblum tu..1st single "Biar Diddy Sambung..." even pagi tadi dalam kol 1am ada kuar di corong radio ERA. Malam tadi lak kol 10pm telemovie di astro prima (105) - "SERAKAH RASHID"!!
Wahh!!! Tajuk tak hengatnye... (bak kater Dynaz versi omputihnyer - Terminator). Tak bley nak bayangkan pada mulanya Diddy yang berkarektor baik membawa watak antagonis - Ganas betui judulnya. But anyway, majlis potluck Diddy memang mesra rakyat...bley gtew!!?? Bley saja!!! Sempat gak dengar previu 2 buah lagu terbaru Diddy.

angah & diddy
nurul & diddy
angah & nur fatima
nurul & nur fatima
suasana di hari raya ...wahh!! hari raya diddy.....hehehehe

angah , karl(geng aril) & rynn
dynaz, angah, rose & nano (hafizfc..wah! statement gler nih)

geng celoteh & gossip!!
angah & kyun
angah & bad ( kembar??!!! statement bad)
gambo beramai-ramai lagik....
All the best bro!!! Semoga Diddy sentiasa berjaya dalam karier seninya dan melebarkan sayap lagi kebolehan dan juga kehebatan dalam diri Diddy untuk memajukan lagi seni hiburan tanahair ini...
Thanks a lot Mr Bad (kembar angah ke??? sabo jew la dgn statement bad) and especially tuan umah kak inc.... Really enjoy the moment.... u guys too humble & down to the earth....


TERIMA KASIH DAUN KELADI
KALO BLEY ... BUAT LA LAGI... hehehhee..


Wallawey....